Joukkorahoituksella kasvuun

Joukkorahoitus eli yhteisörahoitus/crowdfunding on verrattain uudenlainen tapa rahoittaa erityyppisiä hankkeita ja projekteja hyväntekeväisyydestä tuotekehitykseen.

Ydinajatuksena on että suurin osa sijoittajista/lahjoittajista lähtee mukaan pienellä summalla ja pienellä riskillä. Suuren joukon ansiosta rahaa voidaan näin kuitenkin suuriakin summia.

Usein joukkorahoitusta ryhdytään keräämään tähän suunniteltujen alustojen kautta. Kansainvälisesti tunnettuja nimiä ovat muun muassa Kickstarter ja Indiegogo, Suomessa Mesenaatti.me ja kasvurahoitukseen keskittyvä Invesdor.

Joukkorahoitus onkin kattotermi useille erityyppisille palveluille. Yksi huomattavan iso osa-alue jo mainittujen ohella ovat yksityishenkilöiden vertaislainat.

Yritysrahoituksen puolella joukkorahoitusta käyttävät etenkin pienet ja vasta-aloittavat yritykset. Sitä voidaan hankkia jo ennen varsinaisen toiminnan käynnistymistä.

Joukkorahoitus on Finanssivalvonnan alaista toimintaa, ja sitä säätelee joukkorahoituslaki. Yksityishenkilöiden ja järjestöjen on puolestaan noudatettava rahankeräyslakia.

Suomessa vertaislainoilla ja joukkorahoituksella kerättiin vuonna 2019 rahoitusta noin 330 miljoonaa euroa. Erityisesti kasvoi ulkomaille välitettyjen vertaislainojen määrä.

Osuus suomalaisten kulutusluotoista on kuitenkin edelleen pieni, noin 1 prosentti. Myös yritysten lainakannasta joukkorahoituksen osuus on samaa luokkaa.

Joukkorahoituksella on kuitenkin huomattava merkitys etenkin pienten start-upien vaihtoehtoisena kanavana.